3er. d' ESO

PASSIÓ VERMELLA
Com analitzem els textos? De quina manera en podem treure el màxim fruit d'una novel·la o un conte? Vegem, tot seguit, quins punts bàsics hem de tenir en compte per a l'anàlisi dels textos:
a) Argument.
Successió de fets o accions organitzades segons la lògica narrativa del text. És, per tant, el resum de totes les accions que passen en el conte o el text. En funció del conte o el text, serà més o menys llarg.
b) Tema.
És la síntesi, per mitjà d’una frase o expressió, d’allò que significa el text o el conte. Ha d’expressar la idea. Necessàriament ha de ser curt i concís.
c) Parts.
En funció de l’argument del conte o text, podrem dividir-lo en diferents parts. En el plantejament, els personatges i les accions només es perfilen, es presenten. En el nus, hi ha un desenvolupament de les accions i els personatges interactuen entre sí. És la part central de l’obra. En el desenllaç les accions i els personatges arriben al seu punt final. És la conseqüència de tot allò que ha passat anteriorment. Cal tenir en compte que no sempre hi són totes les parts o, si hi són, no sempre hi són en ordre sequencial.
d) Espai.
Es refereix al lloc imaginari o real on passen els fets i actuen els personatges de la història. Hi pot haver espais més grans (macroespais) que incloguin espais més petits (microespais).
e) Temps.
Les obres se situen en el passat, el present o el futur respecte de nosaltres. Aquest és el temps “extern” de la història. Però també hem de tenir en compte els temps que transcorre en el text des que comença la història fins que acaba; aquest serà el temps “intern”.
f) Personatges.
Haurem d’analitzar el nombre de personatges i de quin tipus són. Des del punt de vista argumental, poden ser principals o secundaris i també protagonistes i antagonistes. Però també es poden analitzar des d’un punt de vista de l’evolució interna: els que evolucionen psicològicament són els rodons, els quals, al cap i a la fi, tenen molt a veure amb la realitat. Els plans, per contra, són personatges estereotipats, és a dir, personatges que no evolucionen psicològicament i dels quals podem preveure la manera com actuaran.
g) Punt de vista.
És la persona que narra. Com ho fa i des de quina posició respecte dels personatges.
Ho posem en pràctica? Anem a veure un curt divertit que es diu PASSIÓ VERMELLA :
ACTIVITATS
1. Expliqueu, en unes deu ratlles l'argument del curt.
2. Digueu-ne quin és el tema en una sola frase.
3. En quines parts es pot dividir el curt? Des d'on a on van?
4. Espais diferents que hi podem trobar.
5. Quant de temps creieu que transcorre des del començament al final de la història?
6. Quins personatges (humans o no) hi surten? Hi tenen tots un paper? Què en penseu dels crèdits que hi apareixen al final del curt?
7. Des de quin punt de vista estan filmades les escenes? N'hi ha més d'un? Quins?
Les respostes envieu-les al meu correu electrònic com a màxim en una setmana ! Bona reflexió !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada